Szolgáltatásaink:

  • Fényképek javítása, szerkesztése, retusálása (Photoshop, Photoshop Lightroom programokban)
  • Fotókönyvek összeállítása, szerkesztése
  • Igény szerint fotózás (termék, természet, portré)
  • További fényképes termékek tervezése, szerkesztése (naptár, névjegykártya, tárgyakra fotók helyezése)
  • Minden más fényképezéshez kapcsolódó igény, amelyet meg tudunk valósítani

 Az alábbiakban bemutatjuk a fotó szerkesztést és fotókönyv készítést részletesebben, majd alatta néhány példa látható mindkét szolgáltatásra. Még több példa a Referenciák oldalon található.

Fotó szerkesztés

A fotókönyv szerkesztéshez elengedhetetlen a jó minőségű kép elkészítése. Minél nagyobb fényképet szeretnénk a fotókönyvbe megmutatni, annál jobban számít, hogy milyen tömörítésű képet készítettünk.

A digitális tükörreflexes gépek esetében célszerű a fényképeket (RAW típusra) tömörítetlen formára elmenteni. Bár kapacitásban ez nagyobb méretet jelent, mint egy tömörített (JPEG típusú) file esetében, mégis megéri esetlegesen több tárhelyet, memóriát biztosítani ezeknek képeknek. A nagyon nagy előnyük, hogy minden színkomponens, tónus benne van a RAW típusú file-ban, ami hasznos lehet az esetleges utómunkálatok elkészítéséhez (szaturáció, fehérgyensúly módosítás stb.).

A JPEG file esetében ez sajnos nincs meg, mert a tömörítési eljárás bizonyos színátmeneteket elvesz a kép előállítása során. Nyilván ez attól is függ, hogy mennyire színekben gazdag képet fotózunk, mert egy homogénebb kép esetében kevésbé zavaró a tömörítés. Azok a fényképezőgépek amik nem rendelkeznek RAW típusú képek előállításával, azoknál is megfelelő a JPEG tömörítés, de itt is célszerű a legkevesebb tömörítéssel elmenteni a fényképeket.

Rögtön felmerül a kérdés, hogy a végeredményben úgyis általánosságban JPEG típusú file-t hozunk létre a fotókönyv elkészítéséhez, minek akkor a RAW típusú átmenet. Ennek két oka van, egyik, hogy az utófeldolgozásban nemcsak JPEG file-t tudunk létrehozni, hanem más tömörítetlen file-okat is (pld. PNG), amelyeknek a mérete szintén nagy, viszont már nem tekinthető "nyers" formának. A másik ok, hogy amikor utómunkálat után JPEG mentést végzünk, akkor azt már úgy tesszük, hogy a tömörítetlen képinformációkat egy kicsit már manipuláltuk, ezáltal a mi kezünkben van az, hogy milyen képrészletet szeretnénk kihangsúlyozni a tömörítés előtt, illetve tudjuk ellenőrizni, hogy mely manipulálási típusoknak felel meg a JPEG-re történő konvertálás, mert bármennyiszer lefuttathatom ellenőrzésként, míg ha a fényképezőre bízom, akkor az exponálás pillanatában csak egy JPEG file tud előállni.

Következő utómunkálatokat végezzük egy fénykép szerkesztésénél:

  • Esetleges képvágási korrekciók a jobb kompozíciók megjelenéséhez,
  • Fények, árnyékok módosítása, a rejtve maradt képrészletek kihangsúlyozása,
  • Színkorrekciók elvégzése a képek színesebbé tételéhez,
  • Túl (kiégett)- vagy alulexponált képek részleteinek a feljavítása,
  • Portré képek esetében az arc kiemelése. 

Fotókönyv szerkesztés

Annak érdekében, hogy a megrendelő személyére szabott album készüljön, az alábbi lépésekben állítjuk azt össze.

Amikor valaki megkeres minket, hogy készítsünk számára egy fotókönyvet, első lépésként leülünk megbeszélni a részleteket (ez természetesen történhet e-mailben, skype-on, telefonon is). Milyen témájú legyen a könyv (pl. család, esküvő, gyermek első éve, ballagás, szülinap, cégbemutató).

Ezután egyeztetjük a fényképeket, milyen minőségű, méretű képekre és milyen formában van szükség, és hogyan tudja azt a megrendelő összeszedni, átadni. Konzultálunk arról is, hogy mennyi képből kb. hány oldalas könyv készíthető.

Igény esetén a fotókat mi is kiválogatjuk egy előre megadott csomagból a könyv igényelt mérete alapján, vagy a vásárló által kiválogatott képek száma alapján mondjuk meg hány oldalas album készülhet.

Az album témája alapján megtárgyaljuk, hogy milyen formájú (kisebb, nagyobb, négyzet, álló, fekvő – panoráma) legyen a könyv, milyen borítót érdemes alkalmazni (kemény, puha, textil), és milyen legyen a papír (normál digitális, matt vagy fényes fotópapír). Átbeszéljük azt is, hogy milyen legyen a stílus, természesen a téma mentén (vidám, vicces, komoly, minimál, m?vészi, stb.).

A megkapott, kiválogatott képeket ellenőrizzük, ha kell kijavítjuk azokat, pontosítjuk a vágást, árnyaljuk.

Ezt bemutatjuk a megrendelőnknek (személyesen, vagy az oldalak képét valamilyen elektronikus csatornán), megbeszéljük, mit módosítsunk, javítsunk (pl. képek elrendezése, design). Ezt elvégezzük és a véglegesnek szánt albumot újra megmutatjuk (ezt már legtöbbször elegend? elektronikusan).

Ha a vevő ilyenkor még kér módosítást, elvégezzük, ha a vevőnek megfelel, kkor a kiválasztott cégnél megrendeljük a fotókönyv nyomtatását, szállítását.

A kész albumot igény szerint személyesen adjuk át, vagy valamely futárszolgálattal, postával házhosszállítást is lehet kérni.

A fotókönyv szerkesztésének és a kész könyv fizetése történhet átutalással (ilyenkor előreutalással kérjük a szolgáltatás díjának egy részét előlegként), vagy utólag személyesen készpénzzel.